вторник, 5 февруари 2008 г.

На Гости ... в Асеновград

Петък вечер, 1-ви Февруари - Трифон Зарезан ... ям сандвич и пътувам по магистрала Тракия в посока Пловдив. Не зная крайната точка ... гуци ми готви изненада. Не за първи път тя е измислила къде ще ме води, и го пази в тайна до последно ... "на 46 км завий надясно", "влез в Пловдив и карай все направо"...

Този път дестинацията е Асеновград. Малко приятно градче. Включено в 100-те Национални забележителности на България със своята Асенова Крепост. Други интересни имена на града са Малкия Йерусалим (заради многото църкви и манастири) и Градът на булчинските рокли.
Отсядаме в хотел "Двата Бряста". Приятно хотелче, бяхме единствените посетители по това време. Още с вървенето към входа припомних на гуци за ваканцията на семейство Бънди в един хотел, където през 5 години върлува сериен убиец. Точно на тях им се случи да са на петата година ... та имаше много смях в този епизод. За щастие при нас нямаше такива екшъни.
На следващият ден след стабилен закуско-обяд се запътваме към Асеновата Крепост. Пътят, във вид на еко-пътека, по която се движат автомобили, е около 2км леко стръмен. Страхотни гледки се разкриват по време на целия път, а най-вече от високите части на крепостта. Част от тях може да видите в моята обществена галерия на адрес: http://picasaweb.google.bg/vesselin.vasilev/Asenovgrad
Печат в книжката не си сложихме, защото квадратчето за Бачковският манастир и Асеновата крепост е едно и вече го бяхме запълнили. Но и без него разходката си заслужаваше.
На следващият ден минахме през Пловдив, където имахме среща с нашите приятели. Там почти във всеки магазин по центъра имаше между 50% и 70% процента отстъпки. Никъде не намерихме 100% :-) И при такива хубави дискаунти как да не си изхарчи човек и последния лев за парцалки?

2 коментара:

Georgi Mitev каза...

Дам :) Веско в Асеновград е много яко :) гледката от асеновата крепост ти спира дъха ;)

Veskoni каза...

Така е Жоро, голяма красота е :)

А какво ще кажеш за булчинските рокли? :Р