петък, 25 февруари 2011 г.

Истанбул - една крачка по-близо до Сидни

Пътят ни за Сидни минава през Истанбул. От тук са най-евтините билети за Австралия, така че не се поколебахме да пътуваме точно от тук. Pegasus предлагат евтини самолетни билети от София, така че натоварихме багажите, сбогувахме се с близките и след час кацнахме на Sabiha Goecen, което се намира в азиатската част на града. Предишния ден си поръчахме такси по интернет от Istanbul Airport Express. Хотелът ни се намира до другото летище - Ататюрк, цената за превоза е 65 евро, като включва наистина голяма кола от типа на Мерцедес Вито, за да може да побере големият ни багаж и детската количка. Шофьорът се оказа много симпатичен и добър човек, само дето не знаеше английски. Трафикът в Истанбул е уникален, много по-зле от София, всъщност имам предвид с много повече коли, с много бибиткане, засичане и т.н.
Проспах минаването през моста над босфора за съжаление. След час шофиране по магистрален път стигнахме хотела. Да не забравя да спомена за това как са направили магистралата си турците - три или четири ленти в едната посока. Между тях има две други ленти само за автобусите на градския транспорт. Които пък се движат в лявата лента :) Това е с цел да слизат пътниците в островчета между двете платна. Добре са го измислили, постоянно някакви рейсове ни задминаваха необезпокоявани. Хотелът също е много хубав (5 звезди по тяхната метрика) - WOW Istanbul Hotel. Има много голямо легло, кинг сайз и безплатен интернет. В момента на писането на това вече чакам утрото за да опитам от закуската ;)
Вечерята беше в съседния мол, който на пръв поглед е на 200 метра от хотела, но не може да се иде пеш до там, та за това с такси (но този път нормално) което излиза 10лв. На входа на мола те проверяват за оръжие както на летището. Когато таксито ни връщаше отново в хотела - забелязах, че и на него му правят проверка пред бариерата - идва един човек с един уред и минава с него под колата - предполагам сканира за бомба. Явно тук са вдигнали доста летвата със сигурността. Гледката от 10-ия етаж е готина, вижда се целия трафик наоколо.

В заключение - Истанбул е един много интересен град, който си заслужава да бъде опознат по-подробно.

1 коментар:

Анонимен каза...

For Istanbul Airport transfers, Istanbul meet and greet service you can check this website http://www.istanbulvipairportmeetandgreetservice.com/