събота, 30 април 2011 г.

Малко факти за живота в Сидни, Австралия

Вече 2 месеца живеем в Сидни и реших да напиша някои от нещата, които ми се струват интересни и различни за да не ги приема за даденост и да ги забравя.

  • Автобусите от градския транспорт - всички пътници се качват от предната врата и си дупчат билетчетата до шофьора. Той продава билети, на този който няма. Има си касов апарат и действат съвсем спокойно, не знам как успяват да се движат по график. Не спират на всяка спирка по пътя - ако си вътре и искаш да слезеш трябва да натиснеш бутон, ако си навън - махаш с ръка, както при маршрутките в БГ. Има някои видове автобуси, които са само предплатени и не можеш да се качиш без билет. В такъв случай на спирката има адресите на най-близките магазини, които продават билети. Първите няколко седалки са специално направени за хора с колички (инвалидни или детски) и почти винаги са празни. Веднъж се качихме с нашата количка и там бяха седнали някакви хора - като ни видяха се избиха да стават и да ни направят място. 
  • Работното време на магазините - почти всички магазини затварят рано, към 5ч. вечерта. Например до нас има един огромен мол и като стане 5ч. и всичко затваря. Изключение е четвъртък - тогава всичко работи до 9ч поне. Защо ли? Защото тук дават заплатите на всеки две седмици, и то в четвъртък (в сряда ги пращат, а в четвъртък вече са по сметките на хората). Така че, всеки излиза вечерта и харчи яко, австралийците не са много спестовни според всеобщото мнение тук. 
(следва продължение)

Няма коментари: